Sinterklaas Angerlo

Altijd weer met plezier!

Historie

Hoe het allemaal begon:

In 1977 is het Sint Nicolaascomité opgericht door Jan Hendriks, Freddy Berntssen, Joke Tiecken en Dinie Bongers. Sinterklaas en zijn pieten kwamen al jaren in andere dorpen aan, maar niet in Angerlo. Dat kon zo niet blijven. Zij leenden de kleding van de basisscholen en in ruil hiervoor werd er een bezoek aan beide scholen gebracht. Ook de eerste intocht was een feit en daarna met z'n allen naar het Dorpshuis. De helft van de zaal met ongeveer 25 tot 30 kinderen beleefden de eerste Sint Nicolaasmiddag.

Het begin van 30 jaar feest. Het 2e jaar werd de kleding aangekocht van de basisscholen met hulp van de Angerlose middenstand, een eigen bijdrage en de collecte. De ouderraden waren er niet blij mee omdat zij niet konden weten of het blijvend zou zijn. Directeur Stam van de Nicolaas-school had er alle vertrouwen in en heeft de verkoop er doorgedrukt. Het resultaat mag er zijn. Het succes is een goed verhaal, een goed verzorgd optreden met veel aandacht voor de kinderen. De combinatie Sinterklaas en zwarte Pieten mag natuurlijk niet ontbreken. Velen hebben deelgenomen aan het Sinterklaasgebeuren. Het succes bleek ook nadelen te kennen.

De vele uitnodigingen voor scholen in Dieren en Giesbeek, intocht in Dieren en de vele huisbezoekjes en bezoeken aan fabrieken bleek niet te combineren met de dagelijkse werkzaamheden van Sinterklaas en de zwarte Pieten. Het werd teveel en optredens konden niet meer worden aangenomen. Deze Sinterklaas komt al 27 jaar in Angerlo en heeft nu gelukkig wat hulp gekregen. Samen wisselen zij hun aanwezigheid af bij de bezoekjes rond Sinterklaastijd.  Het Dorpshuis en Wielbergen waren het thuisfront bij de intochten. Sinds twee jaar, na de verbouwing bij Wielbergen, worden wij welkom geheten door de familie Wallerbos. Het vergaderen en omkleden wordt al vele jaren verzorgd bij de familie Hesselink in Doesburg. Niets is hen teveel en wij zijn altijd welkom. Er wordt voor drinken, brood en warm eten gezorgd en men neemt het comitĂ© dus veel werk uit handen. Het Sint NicolaascomitĂ© is Berend en Nellie hiervoor dan ook veel dank verschuldigd.

Wist u dat er bij het Sinterklaasgebeuren ongeveer 25 personen actief bezig zijn. Allemaal vrijwilligers, die dit graag doen. Sinterklaas vindt het mooiste de glimlach en het geluk uit de ogen van de kinderen. Waar vroeger de ouders op zijn knie mochten zitten, komen nu hun kinderen bij Sinterklaas op zijn schoot plaatsnemen. Ook de huisbezoekjes zijn verschillend. Heb je verlegen kinderen dan zal het erg rustig blijven maar als de kinderen wat vrijer zijn is het soms lachen, gieren en brullen geblazen. De intocht is meestal een spektakelstuk, al is het verzinnen van een thema soms best lastig.

Find Us on Facebook

Facebook Image